Binnenkort verplichte opleiding diisocyanaten

donderdag 1 september 2022

Werknemers die met diisocyanaten werken, zullen vóór 24 augustus 2023 een opleiding moeten volgen rond het veilig gebruik van deze producten. Dat is het gevolg van een Europese verplichting. 

Zoals reeds gemeld, besliste het Europees Parlement om mensen die in hun job blootgesteld worden aan de schadelijke gevolgen van “diisocyanaten”, beter te gaan beschermen. Het gaat om zeer reactieve chemicaliën gebruikt bij de aanmaak van polyurethaanproducten. We vinden ze vooral terug in isolatiematerialen (PIR/PUR), maar ook in bepaalde types van lijm, coatings, vernis en verven.

Vanaf 24 augustus 2023 (dus binnen een jaar) zullen alle industriële en professionele gebruikers binnen de EU, moeten kunnen aantonen dat ze een passende opleiding gevolgd hebben. Sinds 24 februari jl. dient het etiket van alle PU-producten deze verplichting trouwens al te vermelden.

Ondernemingen (zoals PIR/PUR-spuiters, schilders, parketplaatsers,…) dienen hun personeel dus tijdig de opleiding te laten volgen. Deze duurt ongeveer een uur en kan online worden gevolgd.

Liever een fysieke opleiding organiseren voor je werknemers? Embuild werkt momenteel samen met Constructiv om deze opleidingen uit te werken op maat van de Belgische bouwbedrijven. Van zodra de concrete details en data bekend zijn, brengen we onze leden hiervan op de hoogte. 

 

Image
Tramstraat 59
9052 Zwijnaarde
T 09 244 45 00
opleidingenovl@embuild.be
Image

© 2022 Embuild West- en Oost-Vlaanderen. webdesign by SCOPS (www.onlineopvallen.be)