Hervorming binnen kmo-portefeuille - Wat betekent dit voor jou?

donderdag 8 december 2022

Er gaat nogal wat informatie rond over de hervorming van de kmo-portefeuille. Daarom willen we jullie alvast een eerste info sturen op basis van wat we zelf al weten.

Wat weten we al?

Op 25 november 2022 heeft de Vlaamse overheid de hervorming van de KMO-Portefeuille goedgekeurd.

“Vanaf januari 2023 wordt de steun inhoudelijk gerichter ingezet door het toepassingsgebied te beperken tot een brede, maar limitatieve lijst toekomstgerichte thema’s”. Dit is de theorie in een notendop. Bij Vlaio zelf is ook nog niet alles duidelijk, en heel wat zaken moeten nog verder worden verduidelijkt en uitgeklaard. Nog niet alle informatie is beschikbaar op dit moment.

 

Wat kan ik nu al doen?

Op dit moment kan je best voor alle opleidingen die nu al vastliggen (zowel open aanbod als op maat) voor 2022 en 2023, nog voor januari 2023 een aanvraag indienen onder de huidige werking (uiteraard indien jullie nog budget hebben voor 2022). Al deze opleidingen kunnen onder de huidige werking dan nog sowieso worden goedgekeurd.

 

Wat nu?

Eerst en vooral willen we zeggen dat er nog geen reden tot paniek is. Er is geen afschaffing van de kmo-portefeuille. Wel is duidelijk dat er meer aandacht zal gegeven worden aan de thema’s die passen bij de opleidingen. Vanaf januari zullen opleidingen die onder een specifiek thema vallen (met daaraan gekoppelde voorwaarde) enkel nog goedgekeurd zijn om tussenkomst KMO-Portefeuille te verkrijgen. Het is dan ook noodzakelijk bij aanvragen vanaf januari 2023 om de thema’s correct te selecteren.

Wij van onze kant uit zijn achter de schermen hier zeker al mee bezig.

  • We volgen alle communicatie rond de hervorming op de voet op.
  • Onze collega’s van Embuild Vlaanderen leggen contact met Vlaio om verduidelijking en input te kunnen geven.
  • We onderzoeken onder welke thema’s we onze huidige opleidingen kunnen plaatsen zodat vanaf januari dit geen probleem geeft voor de aanvragen.
  • Wij zullen vanaf januari 2023 duidelijk communiceren onder welk thema een opleiding valt zodat je je aanvraag gewoon kan doen zoals je nu gewoon bent.
  • Alle opleidingen die we nu aanbieden die niet vallen onder de goedgekeurde thema’s van Vlaio, zullen we van zodra dit mogelijk is (vanaf januari 2023) meteen aanvragen om zo snel mogelijk ook voor die opleidingen goedkeuring te kunnen verkrijgen.
  • We blijven jullie op de hoogte houden en met jullie communiceren van zodra er meer – en vooral concreter – nieuws is.

Hoe gaat het verder?

Voor de rest is het afwachten. Na een eerste controle zien we dat onze meeste opleidingen wel onder de thema’s vallen, en de impact naar eerste inzicht moet meevallen. Wij kunnen enkel aan de slag met de informatie die we tot nu ontvangen hebben en wij zullen dit verder op de voet opvolgen en jullie op de hoogte houden.

Volg onze mails en sociale media om op de hoogte te blijven van de nieuwste updates.

Als je toch al een specifieke vraag hebt, contacteer ons dan via onderstaande contactgegevens.

Image
Tramstraat 59
9052 Zwijnaarde
T 09 244 45 00
opleidingenovl@embuild.be
Image

© 2022 Embuild West- en Oost-Vlaanderen. webdesign by SCOPS (www.onlineopvallen.be)