Inleiding

Onderhandelen doen we dagelijks. Is zakelijk onderhandelen belangrijker dan privé? Ja en nee. Soms wel omdat het vaak om een zakelijke win-winsituatie gaat. Is het moelijker? Nee, niet als je tactisch te werk gaat. Het is een beetje zoals schaken: twee zetten vooruit denken dus. Deze training reikt je via enkele handvaten een kader en de vaardigheid aan, om op een integere manier zakelijk te onderhandelen met klanten, leveranciers, opdrachtgevers, hoofd- en onderaannemers. In alle modules worden telkens praktijkvoorbeelden geoefend, aangeleverd door de deelnemers.

Programma

1 DAG :

Elke deelnemer kiest een reële case om te gebruiken tijdens de training.

De voorbereiding :

 1. Bepalen van duidelijke doelstellingen: Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch en met een Timing (SMART).
 2. Herkennen van de behoeften van de ander of van de onderneming : (financieel, prioriteiten, doelen, alternatieven, wie neemt de beslissing, enz…), geef een score/waarde om het belang aan te duiden.
 3. Denk na over de welke elementen negocieerbaar zijn: (stel een lijst op mbt geldwaarde of servicewaarde). Is het belangrijk, essentieel of een bonus ?
 4. Beslis wat mogelijke toegevingen zijn: wat wil u, wat zijn zij bereid te geven. Geef een waarde aan elk element zodat u een meer gedetailleerd beeld krijgt.
 5. Inzicht in je voorkeur-onderhandelstijl en wat de sterktes en valkuilen zijn.

Aan de onderhandelingstafel :

 1. Houd rekening met het totale pakket: is dit aanvaardbaar of niet en waarom ?
  Moeten er aanpassingen gemaakt worden ? Is dit aanvaardbaar voor de ander en waarom ?
 2. Evalueer de startpositie en elk mogelijk standpunt. Evalueer wat u bereid bent om te geven en wat u hier in ruil voor wil hebben. Zoek het compromis tussen geven en krijgen.
 3. Benadruk de win-win in verbaal en non-verbaal gedrag.
 4. Herken en erken en benoem de behoeften van de ander. Lees de non-verbale signalen.
 5. Pas uw Attitude aan: wees positief en geef een waarde aan alles wat u geeft zowel financiële elementen als service. Zorg ervoor dat de ander begrijpt welke inspanning u levert en leg de toegevoegde waarde uit. Leer afsluiten.

Formuleer een eigen actieplan.

Prijs en tussenkomsten

Lid  Niet-lid
€ 201 € 271

 

Onderhandelen in de bouwsector

07 dec 21 | 09u00 - 17u00 - te Kortrijk meteen inschrijven
17 mrt 22 | 09u00 - 17u00 - te Zwijnaarde meteen inschrijven